Paranna peliä parantamalla tavoitteita

/
0 Comments

Oletko jo miettinyt mitä haluat saavuttaa tällä kaudella? Kasvattaa kierrosmäärää, tiputtaa tasoitusta tai ehkä osallistua kilpailuun? Ei ole väärin pelata vain omaksi ilokseen ja nauttia ilmasta, liikunnasta ja seurasta, mutta moni myös nauttisi siitä, jos pelaisi paremmin.

Menestyviä henkilöitä niin urheilussa kuin muillakin elämän osa-alueilla yhdistää yksi piirre. Tavoitteellisuus. Tavoitteet ovat vahvasti yhteydessä menestymisen ja onnistumisen kannalta kahteen tärkeään elementtiin: motivaatioon ja itseluottamukseen.

Nyt on hyvä aika kirjoittaa unelmat ja tavoitteet ylös ja viilata ne realistisiksi ja itselle merkityksellisiksi, laatia toimintasuunnitelma, päättää takaraja tavoitteen saavuttamiseksi ja sitoutua prosessiin.

Pilko tavoite osiin ja palkitse itseäsi
Pitkän tähtäimen tavoite voi olla esimerkiksi singelitasoitus. Se kuitenkin saattaa olla vielä pitkän matkan päässä, joten se on jaettava pienempiin osiin. Esimerkiksi puttioppitunnin ottaminen ja puttikeskiarvon tiputtaminen lyönnillä voisi olla yksi lyhyen tähtäimen tavoite. Kun pienempiä välitavoitetteita saavuttaa pitkin kautta, itseluottamus kasvaa ja päätavoite lähenee. Muista palkita itsesi aina kun saavutat välietapin.

Laadi toimintasuunnitelma
Kaikkea ei tarvitse itse keksiä alusta alkaen. Jos haluat esimerkiksi pudottaa painoa, tarjolla on jo entuudestaan liikuntaohjelmia ja ravinto-ohjeita tavoitteesi tueksi. Samoin jos haluat päästä eroon slice-kierteestä, samaa on tavoitellut onnistuneesti tuhansia muitakin pelureita. Ota selvää miten he ovat siinä onnistuneet tai hae neuvoa klubin opettavalta proolta.

Suuntaa voimavarat oikein
Oli unelmasi mikä vain, tulokset eivät tule toivomalla. Eikä myöskään kovasti töitä tekemällä, jos työnteolla ei ole suuntaa. Jos tavoite on tiputtaa tasoitusta ja käytät kymmeniä tunteja rangeharjoitteluun, kun puttipeli onkin heikoin osa-alue, voimavarat ovat suunnattu väärin.

Tee visuaali
On tärkeää kirjoittaa tavoitteet ylös, jotta ne eivät jää vain heiveröisiksi unelmiksi. Voit myös puhua kielellä, jota alitajunta ymmärtää: kuvilla. Tavoitteet on pidettävä näkyvillä muistuttamassa alitajuntaa siitä, minne olet matkalla. Tärkeää on myös silloin tällöin kuvitella itsensä siihen hetkeen kun olet saavuttanut tavoitteen. Miltä näyttää, kuulostaa ja tuntuu? Kenelle aiot kertoa tästä ensimmäisenä? Miten palkitset itsesi?

Pidä langat omissa käsissä
On sanottu, että mikä vain on mahdollista jos uskoo itseensä. Jotta tämä olisi totta, saa tavoite olla haastava, mutta on sen oltava myös realistinen. Tärkeää tavoitteen saavuttamisessa, motivaation ylläpitämisessä ja siinä, että koko prosessi on nautinnollinen on, että uskot aidosti yltäväsi tavoitteeseen.
Kilpailun voittaminen on hyvä tavoite, mutta ei ole täysin omissa käsissäsi. Saatat pelata unelmiesi kierroksen, mutta joku pelaa vielä paremmin. Tämä ei saa vaikuttaa itseluottamukseen vaan on muistettava vilkaista omia tavoitteitaan. Etenenkö prosessissa suunnitellussa tahdissa? Olenko saavuttanut välitavoitteita?

Kerro tavoitteesi
Ei kuitenkaan tarvitse aivan Facebookissa jakaa henkilökohtaisia tavoitteita, mutta ne on hyvä kertoa yhdelle tai useammalle henkilölle. Kun kerrot tavoitteesi lähipiirille, ne muuttuvat tehokkaimmista ja sitoudut huomaamattakin tiukemmin niiden saavuttamiseen.

Harjoittele tavoitteellisuutta
Tavoitteiden asettaminen on taito, jota kannattaa harjoitella. Jos olet tavoitellut joskus jotain, etkä ole saavuttanut haluamaasi, vika on saattanut olla tavoitteessa, ei omissa ponnisteluissa. Yhtä tärkeää kuin tavoitteen asettaminen, on myös sen evaluointi. Joko saavutit tavoitteen tai et, mieti miksi näin kävi. Muista, että mikään tavoite ei ole kiveen hakattu. Sitä voi tarvittaessa muokata kauden aikana.

Julkaistu Golflehdessä 1/2017

You may also like

Ei kommentteja :

Sisällön tarjoaa Blogger.