Mitä tarkoittaa psyykkinen vahvuus?

/
0 Comments

Mentaalinen vahvuus, “voittopää”, psyykkiset taidot, henkinen kantti, jäiset hermot … Mitä nämä sanat merkitsevät sinulle? Ehkä mieleen tulee joku seuraamasi urheilija tai tunnistat itsesi.

Mediassakin paljon puhuttu termi, joka tuntuu kuitenkin olevan abstrakti ja monin eri tavoin ymmärretty. Jos joku on fyysisesti vahva, tiedämme että hän todennäköisesti jaksaa nostaa suuria painoja. Mutta mitä ominaisuuksia on henkisesti vahvalla? Tämä termi ei olekaan niin yksiselitteinen ja monelle se merkkaa ainoastaan sitä, että joko pystyy parhaimpaansa paineen alla tai alisuoriutuu.

Kaikki kohtaamme haastavia tilanteita kentällä ja sen ulkopuolella. Pelko epäonnistumisesta ja ahdistus eivät näitä helpota. Kyky suoriutua vaikeista tilanteista ja pysyä itsevarmana, päättäväisenä, rauhallisena ja keskittyneenä paineen alla ovat merkkejä psyykkisestä vahvuudesta, ainakin jos uskomme tieteen määritelmää käsitteestä. Mentaalinen vahvuus ulottuu kuitenkin paljon laajemmalle kuin yksittäisiin haastaviin tilanteisiin ja niistä selviämiseen. Se on läsnä arjessa.

Paras tapa eliittiurheilijalle rakentaa henkistä vahvuutta ja itseluottamusta on toteuttaa jokapäiväinen lajiharjoittelu. Golf on taitolaji ennen kaikkea. Psyykkisestä vahvuudesta ei ole tuloksenteon kannalta apua jos pallon lyöminen ja muut pelin tekniset osa-alueet eivät ole kehittyneet tarvittavalle tasolle. Itsevarmuus ja kyky voittaa kilpailuja tulee vain kovan harjoittelun ja taitojen oppimisen myötä. Oikoteitä ei ole.

Vahvuus tulee ilmi jokapäiväisissä valinnoissa. Puskenko vielä kymmenennen toiston penkkipunnerruksessa vai jätänkö yhdeksään? Nousenko sängystä kuudelta, jotta kerkeän vastaamaan sähköposteihin ennen työpäivää? Käynkö lyömässä vielä yhden korillisen palloja kierroksen jälkeen?

Motivaatio tulee ja menee. Välillä olemme hyvinkin inspiroituneita ja innokkaita. Sen varaan on kuitenkin turha laskea. Rutiini ja johdonmukaisuus ovat sen sijaan hyviä ennustamaan menestymistä. Tee menestymisestä tapa.

Tiukat kilpailutilanteet ja paineet suoriutumisesta ovat vain jäävuoren huippu. On surullista kuulla kuinka epäonnistumisten jälkeen sätitään sitä, kuinka pää ei kestänyt. On vaadittu tuhansia tunteja kurinalaisuutta ja pään kestävyyttä, jotta ylipäätään kilpailee huipulla. Harva huippu-urheilija on mentaalisesti heikko. Pää kyllä kestää, on vain opittava käyttämään sitä oikein.

“Psyykkisellä vahvuudella ei välttämättä voiteta mitaleita, mutta sen avulla voi olla häviämättä niitä” onkin varmasti paikkansa pitävä väite. Tämä pitää sisällään kasan psyykkisiä taitoja, jotka auttavat pitämään pään kylmänä tiukoissa paikoissa.

Persoonallisuuden vaikutusta on tutkittu paljon menestymiseen. Ei ole löydetty mitään synnynnäistä ominaisuutta, joka erottaisi huiput muista. Sen sijaan menestyneitä yhdistää yksi piirre: psyykkiset taidot. Näillä ei ole juurikaan tekemistä lahjakkuuden kanssa. Ilouutinen siis on, että taidot ovat jokaisen ulottuvilla äidinmaidosta huolimatta.

Toiset ovat luonnostaan alttiimpia stressille ja ahdistukselle, toisilla taas leposyke ei paljon ailahtele. Samaan tapaan toiset ovat notkeampia tai fyysisesti kestävämpiä. Mieltä voi harjoittaa samoin kuin liikkuvuutta voi parantaa venyttelemällä ja aerobista kuntoa juoksemalla. Ei myöskään tarvitse olla henkisesti heikko hakeutuakseen mentaalivalmennukseen. Päinvastoin, se on osoitus määrätietoisuudesta.

Mitä hyötyä psyykkisistä taidoista on harrastelijalle, jonka ei tarvitse kamppailla menestymisen paineiden kanssa, mutta pelaa esimerkiksi onnistumisen tunteiden toivossa? Hyvää keskittymiskykyä tarvitaan esimerkiksi yksittäisen lyöntisuorituksen toteuttamisessa. Mentaalisesti vahva harrastelija osaa nauttia golfkierroksestaan olosuhteista ja vastoinkäymisistä huolimatta jo pelkästään kyvyllä pitää tunteet ja ajatukset kontrollissa. Pelikavereiden edessä epäonnistuminen ei jännitä ja positiivinen asenne taas houkuttelee onnistumisia.

Julkaistu Golflehdessä 2/2017.






You may also like

Ei kommentteja :

Sisällön tarjoaa Blogger.