Itsevarmana kauteen

/
0 Comments

Yksi mentaalisen vahvuuden tärkein ainesosa on itseluottamus. Itseluottamus on uskoa omiin kykyihin saavuttaa tavoitteet. Vaikka golfarilla olisi kaikki tarvittava taito pelata huippugolfia, mutta ei uskoa omiin kykyihin, oma täysi potentiaali jää usein käyttämättä. Vastoin monien uskomuksia, itseluottamus ei ole synnynnäinen ominaisuus joka on tai ei. Se on psyykkinen taito, jota voi harjoitella.

Kumpi tulee ensin: onnistuneet suoritukset, jotka lisäävät itseluottamusta vai itseluottamus, joka johtaa onnistumisiin? Paras itseluottamuksen lähde on aikaisemmat onnistumiset. Kun kierroksen alussa saa muutaman onnistuneen putin, kasvaa luotto putteriin, mikä taas ruokkii lisää onnistumisia. Putteri on kuumana.

Kenen tahansa on helppo huokua itsevarmuutta kun peli kulkee. Joskus onnistuneet lyönnit ovat niin harvassa, että itseluottamusta ei voi rakentaa niiden varaan. Psyykkistä kanttia testataankin juuri silloin kun kaikki ei suju niin kuin piti. Onneksi on urheilusuorituksesta riippumattomia tapoja parantaa itseluottamusta.

Kiinnitä huomiota siihen, miten puhut itsellesi

Meillä on noin 50 000 - 70 000 ajatusta joka päivä. Sisäinen puhe vaikuttaa alitajuntaan ja siihen, miten näemme itsemme. Ole kiltti ja kannustava. Voit olla joko itsesi pahin vihollinen tai paras liittolainen.

Älä vertaile itseäsi muihin

Aina löytyy joku, joka on harjoitellut enemmän, jolla on paremmat välineet tai joka on voimakkaampi. Voit vertailla itseäsi muihin loputtomiin ja ruveta sitä kautta epäilemään kykyjäsi. Itseluottamus ei ole sitä, että ajattelee olevansa muita parempi. Itsevarma golfari ei edes näe tarpeelliseksi vertailla itseään muihin.

Tarkkaile kehonkieltä

Kanna itseäsi ryhdikkäästi ja kävele pää pystyssä silloinkin kun peli ei kulje ja tekisi mieli piiloutua maailmalta. Kun itseluottamus on huipussaan ovat myös testosteronitasot. On viitteitä siitä, että aivoja voi huijata tuottamaan lisää testosteronia ja alentamaan stressihormonitasoja ottamalla ryhdikkään voima-asennon itseluottamuksen sen hetkisestä tasosta riippumatta.

Löydä aina jotain positiivista

Kun itseluottamus puuttuu, kiinnittää usein huomion kaikkeen negatiiviseen. Virheiden miettiminen ei takuulla johda parhaaseen suoritukseen. Nappaa itsesi tekemästä oikeita asioita ja kirjoita muutama onnistuminen ylös joka kierroksen jälkeen. Ehkä upotit pitkän putin tai ammuit edes yhden piikkisuoran draivin keskelle väylää.

Aseta realistiset tavoitteet

Osallistu kilpailuihin, jotka vastaavat tasoltaan taitojasi. Jatkuvasti liian kovatasoisiin kilpailuihin osallistuminen tai vastaavasti aina ylivoimaisesti voittaminen eivät ruoki tervettä itseluottamusta ja johtavat pidemmän päälle motivaation menettämiseen. Jos et halua osallistua kilpailuihin, pidä pelitasoitus ajan tasalla ja kilpaile itseäsi vastaan.

Hyväksy heikkoudet

Itsevarma urheilija ei pidä itseään täydellisenä. Hän tiedostaa omat vahvuudet ja on kiitollinen niistä. Hän osaa myös myöntää omat heikkoudet ja laatia suunnitelman niiden kehittämiseksi. Epäonnistunut kilpailu ei ole maailmanloppu vaan mahdollisuus oppia. Itsevarma pelaaja uskaltaa ottaa riskejä.

Kirjoittaja on golfammattilainen, joka opiskeli urheilupsykologiaa Yhdysvalloissa 2010-2014.

Julkaistu Golflehden numerossa 2/2016You may also like

Ei kommentteja :

Sisällön tarjoaa Blogger.