Jännittäminen kuriin

/
0 Comments
Kirjoittaja on golfammattilainen, joka opiskeli urheilupsykologiaa Yhdysvalloissa 2010-2014.

Jännittäminen on oleellinen osa urheilua ja näin ollen varsin yleistä myös golfissa. Niin huippupelaajat kuin aloittelijatkin hermoilevat joskus. Jännitys voi johtua siitä, että pelkää näyttävän huonolta pelikavereiden silmissä ykköstiillä tai mokaavan viimeisellä griinillä klubitalolla istuvien ihmisten edessä. Sen voi saada aikaan liian suuret odotukset omasta pelistä tai pelko siitä, että epäonnistuu isossa kilpailussa. Jännitystä ei voi täysin poistaa, mutta sitä oppia hallitsemaan.

Hermostuneisuus tuntuu kehossa ja näkyy ajatuksissa. Mitä vaativammalta tilanne tuntuu, sitä aktiivisemmaksi autonominen hermosto ryhtyy ja adrenaliinin eritys lisääntyy. Jokainen reagoi jännittämiseen omalla tavallaan. Sydän tykyttää kiivaasti, perhoset lentelevät vatsassa, hikoiluttaa, kädet vapisevat, hengitysrytmi muuttuu, lihakset jännittyvät tai alkaa huimata. Mieli täyttyy myrkyllisillä ajatuksilla. Herää epäilyksiä omista taidoista, epäonnistumisen mahdollisuus ahdistaa, unohtelu alkaa ja ajatus pätkii. Olo on levoton. 

Älä käännä jännittämistä itseäsi vastaan vaan näe se positiivisena voimavarana. Pieni jännitys on hyvä. Se virittää kropan ja mielen parhaaseen suoritukseen ja antaa merkityksen toiminnalle. Kun haluat kuitenkin hallita liiallista jännitystä, mieti seuraavia:

Hyväksy hermoilu
Kaikki jännittävät! Myös maailman huiput joten mikset sinäkin saisi? Jännittämisen aiheuttamia kehon tuntemuksia ei saa säikähtää tai tulkita negatiivisesti. Kieltämällä jännittämisen itseasiassa lisää sitä. Olo helpottuu kun myöntää itselle tai pelikaverille, että “hei kohta on mun lyöntivuoro ja mua jännittää!”

Älä aseta liian suuria odotuksia itselle
Näe aina mahdollisuus onnistua, mutta älä pakota itseäsi olemaan virheetön. Esimerkki: Lyhyt putti jännittää usein puteista eniten, sillä siihen liitetään suurimmat odotukset: “Näin läheltä ei voi laittaa ohi.” Tulee olo, että on pakko onnistua kun pidemmissä onnistuminen on vain mahdollisuus, jolloin suoritus on rennompi ja stressitasot matalammat.

Muista hengittää
Tuskin kukaan koskaan on unohtanut hengittää. Kun jännittää, se kuitenkin muuttuu pinnalliseksi ja sitä saattaa pidättää. Hengittämällä syvään ja rauhallisesti hyötyy siitä sekä fysiologisesti että psykologisesti. Aivot ja keho saavat tarvitsemansa hapen ja sydämen syke tasaantuu. Tämän lisäksi mieli rauhoittuu, sillä kun ajatus on ohjattu hengittämiseen, ei se voi vaeltaa myrkyllisissä ajatuksissa.

Hidasta
Jännittyneenä haluaa, että tilanne olisi mahdollisimman pian ohi. Hätäilemällä ei kuitenkaan saa parasta lopputulosta. Tarkkaile lyöntirutiineija. Tee ne huolella ja ajan kanssa ilman, että pelinopeus kuitenkaan hidastuu.

Keskity prosessiin, älä lopputulokseen
Golfin tärkein lyönti on aina se, jota olet juuri lyömässä. Jos asettaa tavoitteeksi pelata elämänsä kierroksen, petaa itselle epäonnistumista. Parempi tavoite on esimerkiksi tehdä jokainen lyöntiä edeltävä harjoituslyönti huolella.

Älä koskaan pelkää lyövän huonoa lyöntiä
Ajatuskin siitä, että lyönti voisi epäonnistua saa turhaan hermoilemaan. Ennemminkin tee siitä tapa, että näet aina lyönnin hyvät aikeet. Käytä tähän avuksi visualisointia. Näe minne haluat pallon päätyvän äläkä mieti sitä, mitä et halua. Voit myös katsoa itseä ulkopuolelta ikään kuin katsoisit pelikaveria. Jännittääkö sinua hänen lyönnit? 

Artikkeli julkaistu GolfDigest/Golflehden numerossa 1/2016 


You may also like

Ei kommentteja :

Sisällön tarjoaa Blogger.