Flow - anna pelisi virrata

/
0 Comments

Kirjoittaja on golfammattilainen, joka opiskeli urheilupsykologiaa Yhdysvalloissa 2010-2014.

Huippugolfareiden kuulee puhuvan “flow-kierroksista”, jolloin kaikki vain sujuu ja birdieitä syntyy huomaamatta. Jotkut meistä ovat joskus päässeet vastaavaan flow-tilaan, jossa ollaan täysin uppoutuneena käsillä olevaan tehtävään, ajantaju katoaa, asiat luistavat ja täydellinen keskittyminen kadottaa jopa tietoisuuden omasta itsestä.

Toiset ovat kokeneet tämän tietämättään, toiset taas ovat jälkeenpäin osanneet nimetä sen flowksi, ja etsivät tätä nautinnollista virtauskokemusta aina uudelleen. Joku on saavuttanut tämän optimaalisen kokemuksen golfkentällä, toinen työelämässä, kolmas taulua maalatessa, joku kirjaa kirjoittaessa tai tietokonepeliä pelatessa. Et ehkä ole koskaan päässyt täydelliseen flow-tilaan, mutta sitä lähellä olevaan huippukokemukseen tai huippusuoritukseen. Nämä ja flow eivät kuitenkaan ole satunnaisia mielentiloja, jotka syntyvät helposti mukavuusalueella liikkuessa. Tarvitaan hieman ponnistelua ja haastava sekä tavoitteellinen tehtävä, joka on kuitenkin tasapainossa taitotasoon nähden.

Kaikki voivat päästä flow-tilaan

Missä tahansa tehtävässä ei voi kuitenkaan päästä virtauskokemukseen. Helppo, itseään toistava tekeminen, jossa ei ole innolla mukana, ei mahdollista flowta.

Suomalaisille tyypillinen “pessimisti ei pety” ajattelu voikin olla suurin este flow-tilan saavuttamiseksi. Alle 5-vuotiaat lapset ovat luonnostaan flow-tilassa leikkiessään. He eivät ennakoi epäonnistuvansa, ovat uteliaita ja rohkeita. He eivät ajattele mitä muut heistä ajattelevat. Varma keino estää flow on kuunnella latistavia kommentteja: “ei suomalaisilla urheilijoilla kuitenkaan kestä pää”, tai puhua itselleen negatiivisesti: “en minä koskaan ennenkään ole onnistunut”.

Onnellisuustutkija Csíkszentmihályi on tutkinut flow-ilmiötä yli 40 vuotta. Me golffarit voimme hyödyntää hänen työtään etsiessämme sitä flow-kierrosta, josta moni unelmoi. Seuraavassa flown osatekijät:

1. Selkeät tavoitteet -- Lue lisää tavoitteiden asettamisesta aikaisemmasta blogistani.

2. Haaste ja taitotaso kohtaavat -- Käytä tasoitusta pelatessa parempia pelaajia vastaan, pelaa tiiboxista, joka tarjoaa sopivasti haastetta. Älä ala korjaamaan lyöntitekniikkaa kesken kierroksen, ellet ole täysin varma siitä, mitä teet.

3. Välitön ja selkeä palaute -- Osuinko keskelle lapaa? Löinkö suunnittelemani kierteen? Lähtikö putti linjaan? Tarkastele golfpallon antamaa välitöntä palautetta ulkopuolisena liittämättä siihen mitään negatiivista tunnetta. Palautteen voi myös antaa valmentaja.

4. Täydellinen keskittyminen -- Elä hetkessä. Kaikki aistikanavat ovat suunnattu käsillä olevaan lyöntiin.

5. Tunne siitä, että on itse kontrollista tilanteesta -- Oli oma valintani lähteä pelaamaan.

6. Tietoisuus omasta itsestä katoaa -- Älä välitä mitä muut ajattelevat.

7. Ajantaju katoaa -- Olet niin uppoutunut peliin tai harjoitteeseen, että käsitys ajasta muuttuu. Neljä tuntia tuntuukin tunnilta.

8. Itsessään palkitseva, merkityksellinen tehtävä -- Pelaajat, jotka ovat sisäisesti motivoituneita ja pelaavat oppimisen halun ja onnistumisen tunteiden takia saavuttavat flow-tilan helpommin kuin ulkoisesti motivoituneet. Lisää motivaatiosta numerossa 5/2015. Vaikka pelaatkin vain rakkaudesta lajiin, voit lisätä peliin seurauksia pelaamalla rahapanoksella kavereiden kanssa tai ilmoittautumalla kilpailuihin.

Julkaistu GolfDigest Golflehdessä 7/2015



You may also like

Ei kommentteja :

Sisällön tarjoaa Blogger.