Aina on hyvä aika kehittyä--myös ihmisenä

/
0 Comments
Olen kirjoittanut tavoitteista viimeisessä Golflehdessä ja blogissa. Niinkuin sanottu, treenistä saa enemmän irti kun se on tiettyjen raamien sisällä ja päättyy aina tavoitteen saavuttamiseen, onnistumiseen. Saisiko elämästäkin?

Golfilliset kausitavoitteet ovat paperilla ja päivittäiset treenikohtaiset tavoitteet laadittuna psyykkisen valmennuksen metodejen mukaisesti, mutta mitä tavoitteita minulla on Sannalle? Tälle tytölle, joka puurtaa tunnollisesti golfuransa eteen, mutta haluaa myös olla parempi ihminen ja tätä kautta vahvempi urheilija. Vanhemmat kasvattavat lapsestaan tietynlaisen, mutta elämässä tulee vaihe kun jokaisen on otettava vastuu ja kasvatettava itseään. Kehityttävä ihmisenä.

Tavoitteita voi siis asettaa myös henkilökohtaiselle kehitykselle. Sinulla on ehkä joku tapa, josta haluat päästä edes vähän eroon. Ehkä se on asioiden viimetinkaan jättäminen, myöhästely, epäjärjestelmällisyys, tekosyiden keksiminen liikunnan välttämiseksi tai epäterveellisesti syömiselle, ihmisten päälle puhuminen tai ilkeyksin kirjoittaminen nimettömänä netin keskustelupalstoilla. Tai ehkä olet täydellinen.

Jokainen toki oppii menneestä ja virheistä ja voi näin olla parempi ihminen. Kehittyä voi myös lukemalla, kuuntelemalla ja keskustelemalla muiden kanssa, vaikka parhaat opetukset tuntuu olevan ne, jotka on syötetty sisään systeemiin kantapään kautta.

Minun pitää olla täydellinen tyttöystävä, sisko ja tytär, huolehtia läheisistäni, auttaa vanhuksia, olla luotettava ystävä, ei purkaa pahaa oloa muihin ihmisiin, hymyillä enemmän, olla kiva kaikille, pelastaa maailma ja parantaa syöpä.

Kaikki ei kuitenkaan aina mene niinkuin suunniteltu. Vaikka huolehdin mummistani, hän nukkui pois. Vaikka autan ja tsemppaan joukkuetovereitani, voimme silti hävitä. Vaikka opetan parhaani mukaan tuttua golfaamaan, lyönnit eivät vain lähde. Vaikka olen ystävän tukena kun hänellä on vaikeaa, hän voi silti masentua.

Yksi henkilökohtaisen kehityksen tavoitteistani on oppia ottamaan askel taaksepäin ja antaa olla. Kontrollifriikille vaikeaa, mutta golf jos joku on opettanut, että kun pallo on lähetetty matkaan mailan lavasta, sen tahtoa ei voi enää kontrolloida. Ei, vaikka sitä yrittää komentaa huutamalla "lennä!", "stop!" tai "pomppaa oikealle!" Voin vain vaikuttaa seuraavaan lyöntiin.

Kävin kerran avartavan keskustelun koutsin kanssa Jenkeissä. Hän sanoi: "Sanna, tiedän, että tykkäät järjestyksestä ja siitä, kun olet kontrollissa elämästäsi, niinkuin minäkin. Elämä on kuitenkin opettanut minulle, että en voi aina kontrolloida muita ihmisiä tai tapahtumia, mutta minulla on täysi kontrolli omista ajatuksista ja mielestä." Juuri näin. Se mitä minulle sattuu, miten minua kohdellaan tai minne golfpalloni pomppaa ei ole aina kontrollissani, mutta saan itse päättää miten siihen reagoin. Annanko sen vaikuttaa minuun?

Tätä symboloimaan olen ottanut käyttöön voimasanan (yksi psyykkisen valmennuksen työkalu), joka on "let go".

Ahdistus on sitä kun välittää/murehtii liikaa asioista ja masennus sitä kun ei taas välitä mistään. Jotta olen ensi kaudella vahvempi golfammattilainen, aion löytää noiden kahden ääripään kultaisen keskitien.

Miten sinä haluat kehittyä ihmisenä?

Ihanaa syksyn alkua!
Sanna :)You may also like

Ei kommentteja :

Sisällön tarjoaa Blogger.