Millainen keskittyjä olet?

/
0 Comments

Golflehden (3/2015) "Kehity keskittymällä" -artikkelissa sivuan sitä, kuinka me kaikki emme suinkaan ole samanlaisia keskittyjiä:

"Persoonallisuus vaikuttaa paljon siihen, mikä on kullekin ominainen keskittymistyyli. Introverttikeskittyjat ovat täysin keskittyneitä lajiin lähes koko harjoitussession tai kierroksen ajan. He eivät paljon juttele jonnenjoutavia ja heidän keskittyminen häiriintyy helposti ympäristön tapahtumista. Toiset taas, ekstrovertit, antavat ajatuksen harhailla, rupattelevat pelikavereilleen ja pitävät ajatukset pois suorituksesta suurimman osan kierroksesta. Näillä yksilöillä on taipumus miettiä ja analysoida liikaa, harrastaa itsekritiikkiä ja kokea jännitystä. Heille paras tapa on kohdistaa ajatus golfiin vasta juuri ennen lyöntiä.

Paineen alla dominantti tyyli takaa parhaan onnistumisen. Jos tyylisi on ekstrovertti, älä yritä muuttaa sitä osallistuessa seuran kinkkukisaan. Ajattelemme helposti, että kilpailussa on pidettävä mieli vain golfissa ja ilme vakavana, jotta näyttää keskittyneeltä. Saatat löytää itsesi miettimistä liikaa, jolloin hermostuneisuus ottaa vallan. Lopeta. Ole rohkeasti oma itsesi."

Tunnistan itseni introverttikeskittyjänä. Kun treenaan, olen täysin uppoutunut meneillään olevaan harjoitteeseen. Tällöin esimerkiksi pikainen kuulumisten vaihtaminen seurakaverin kanssa rangella ja paluu harjoitteeseen voi häiritä keskittymistäni vielä monen lyönnin ajan jo seurakaverin poistuttua paikalta. Tuossa on minulle työsarkaa, sillä harvoin löytää itseään täysin tyhjältä kentältä vain omien mailojensa ja ajatustensa kanssa. Tiedän, että saan opetella käyttämään omaa keskittyminen ON/OFF nappulaa tehokkaammin.

Toisaalta kilpailutilanteessa (paineen alla) pyrin siirtämään ajatuksiani pois itse kilpailusta lyöntien välillä, sillä minulla on taipumus ylianalisoida tunteitani ja spekuloida menneitä ja jännittää tulevia lyöntejä. Tällä saralla osaan jo jonkun verran paremmin siirtää huomiotani epäoleellisesta oleelliseen.

 Jokaisella on myös dominantti tyyli lehden artikkelissa esitellemistäni huomiotyyleistä.

"Voimme keskittyä ulkoisiin asioihin laajasti (tilaanteen arviointi, kokonaisuus, yleiskuva väylästä) tai kapeasti (yksityiskohdat kuten pallo tai lippu). Lisäksi meillä on kyky kohdistaa huomio sisäisiin ajatuksiin ja tuntemuksiin laajasti, mikä on analysointia (lyönnin suunnittelu, päätösten teko, analysointi) ja kapeasti, mikä taas on ajatusten ohjausta menttaaliseen valimistautumiseen (sitoutuminen, hengittäminen, mielikuvaharjoittelu). Golfsuoritus vaatii kaikkien neljän tyylin käyttämistä. Olet ehkä luonnostaan lahjakkaampi keskittyessäsi yksityiskohtiin, kuten palloasi janoavaan reikään griinillä, tai ehkä sinulla on vaikeuksia pitää huomiosi yhdessä yksityiskohdassa, mutta olet loistava hahmottamaan kokonaiskuvan ja analysoimaan tilanteita."

Oma dominantti huomiotyyli toimii parhaiten paineen alla. Se on myös tapa, jota käytämme vaistomaisesti stressaavassa tilaanteessa. Mieti, mikä näistä kuvaa parhaiten sinua kun tilanne on päällä:
A) Keskityn kaikkeen mitä tapahtuu ympärilläni
B) Keskityn ajatuksiini tilaanteesta tai huomioin millaisia tunteita tämä herättää minussa
C) Keskityn yhteen seikkaan ympäristössä
D) Keskityn yhteen suoritettavaan asiaan ja pohdin, kuinka saan sen suoritettua

Minun dominantti tapa on B eli laaja sisäinen. Tämä tulee esille niinkin arkisessa asiassa kuin autolla ajo. Juuri ajokortin saatuani minua jännitti kun mäkilähtö oli edessä ja takana jono autoja, jotka haluavat päästä valoista nopeasti pois. Paniikissa keskittyminen suuntautuu omiin sisäisiin tuntemuksiin "ei vitsit, jännittää, jännittää, jännittää!"

Onko sillä mitään väliä tietääkö omia tendenssejä ja keskittymistyylejään? Kilpaurheilussa siitä on hyötyä niin pelaajalle kuin valmentajallekkin. Jos tuntee, että oma tyyli huomioida kaikki hälinä ja liike ympärillä ei ole paras mahdollinen avauslyöntiä lyödessä, voi sitä työstää kiinnittämällä erityisesti huomiota esimerkiksi pieneen kohteeseen väylällä. Ensimmäinen askel kehitykselle on tiedostaminen. Opi tuntemaan itsesi. Minäkin yritän oppia itsestäni lisää päivä päivältä ja kisa kisalta.

Ihanaa kauden alkua!

Sanna :)


You may also like

Ei kommentteja :

Sisällön tarjoaa Blogger.