Kehity keskittymällä

/
0 Comments

Julkaistu Golflehdessä nro3/2015

Varmasti moni meistä on pelannut kierroksen, jossa ensimmäiset 12 reikää on sujunut kuin Jorma Uotisen tanssi, mutta lopussa keskittyminen on karannut, hermot palaneet ja korttiin merkitty muutama jättimäinen luku.

Harvoissa muissa lajeissa yksi harha-ajatus voi olla tuloksen kannalta niin tuhoisa kuin golfissa. Golfkentällä ei ole joukkuekavereita paikkaamassa virheitä, vaan pelaaja itse on vastuussa jokaisesta lyönnistä. Jopa tenniksessä saa sentään syöttää kaksi kertaa.
Monesti valmentaja kehoittaa valmennettaviaan keskittymään. Hän ei kuitenkaan kerro miten: sama kuin menisit pron oppiin korjaamaan slaissia ja ainoa neuvo jonka saat olisi, “lyö suoraan”.

Urheilupsykologian tavoite on antaa vastauksia kysymyksiin, joita lajitekniikkaan erikoistuneet opettajat eivat tarjoa. Aivan kuten voimme kasvattaa hauislihasta salilla ja hioa svingimme täydelliseksi pron opissa, voimme treenata päätämme.

Keskity kierroksella vain viisi minuuttia

Tässä jutussa käymme läpi keskittymistä. Golfkierros kestää 4–5 tuntia, mutta kukaan ei voi keskittyä yhtäjaksoisesti niin kauan. Tämä on tutkittu fakta. Mutta tiesitkö, että oikeastaan golfia pelataan täyden kierroksen aikana vain noin 5 minuuttia! Jokainen pystyy keskittymään sen verran. Mutta mitä on keskittyminen?

Ihmisellä on laaja huomiokenttä, johon kuuluu kaikki, mitä voimme havainnoida ympärillämme. Aistiemme avulla havainnoitavia asioita kutsutaan ulkoisiksi ärsykkeiksi.
Siinä missä ympäristö on pullollaan ärsykkeitä, tulvii niitä myös meistä itsestämme. Ajatukset, huolet, tunteet ja tuntemukset ovat sisäisiä ärsykkeitä. Ihmisen kykyä kohdistaa huomio ärsykkeisiin kutsutaan keskittymiseksi. Hyvä keskittyjä pystyy kohdistamaan huomionsa vain suorituksen kannalta olennaisiin asioihin ja sulkemaan epäoleelliset ja häiritsevät tekijät pois mielestään.

Voimme kohdistaa huomiomme asioihin neljällä eri tavalla. Hyvä keskittyjä käyttää näitä kaikkia huomiointityylejä ja pystyy hallitusti vaihtamaan tyylistä toiseen tilanteen mukaan. Voimme keskittyä ulkoisiin asioihin laajasti (tilaanteen arviointi, kokonaisuus, yleiskuva väylästä) tai kapeasti (yksityiskohdat kuten pallo tai lippu). Lisäksi meillä on kyky kohdistaa huomio sisäisiin ajatuksiin ja tuntemuksiin laajasti, mikä on analysointia (lyönnin suunnittelu, päätösten teko, analysointi) ja kapeasti, mikä taas on ajatusten ohjausta menttaaliseen valimistautumiseen (sitoutuminen, hengittäminen, mielikuvaharjoittelu).

Golfsuoritus vaatii kaikkien neljän tyylin käyttämistä. Olet ehkä luonnostaan lahjakkaampi keskittyessäsi yksityiskohtiin, kuten palloasi janoavaan reikään griinillä, tai ehkä sinulla on vaikeuksia pitää huomiosi yhdessä yksityiskohdassa, mutta olet loistava hahmottamaan kokonaiskuvan ja analysoimaan tilanteita. Meillä jokaisella on heikkoutemme, mutta voimme kuitenkin kehittyä oikealla harjoittelulla ja motivaatiolla.

Millainen keskittyjä olet?
Persoonallisuutemme vaikuttaa siihen, mikä on kullekin ominainen tapa keskittyä. Introverttikeskittyjät ovat täysin keskittyneitä lajiin lähes koko harjoitussession tai kierroksen ajan. He eivat juuri jutustele joutavia ja heidän keskittymisensä häiriintyy helposti ympäristön tapahtumista.

Ekstrovertit taas antavat ajatuksensa harhailla, rupattelevat pelikavereilleen ja pitävät ajatukset pois suorituksesta suurimman osan kierroksesta. Heillä on taipumus miettiä ja analysoida liikaa, harrastaa itsekritiikkiä ja kokea jännitystä. Heille paras tapa on kohdistaa ajatus golfiin vasta juuri ennen lyöntiä.

Oma tapa keskittyä kannattaa oppia tunnistamaan, sillä paineen alla dominantti tyyli takaa parhaan onnistumisen. Jos tyylisi on ekstrovertti, älä yritä muuttaa sitä osallistuessa seuran kinkkukisaan. Ajattelemme helposti, että kilpailussa on pidettävä mieli vain golfissa ja ilme vakavana, jotta näyttää keskittyneeltä. Saatat löytää itsesi miettimistä liikaa, jolloin hermostuneisuus ottaa vallan. Lopeta se, ja ole rohkeasti oma itsesi. Jos keskityt siihen, että keskityt, olet hakoteillä.

Vinkkejä  

Emme voi vaikuttaa siihen, mitä sisäisiä tai ulkoisia ärsykkeitä kohtaamme. Meillä on kuitenkin täysi kontrolli siitä, mihin niistä keskitämme huomiomme. Tutkimusten mukaan urheilijat käyttävät 80 % mentaalisesta energiastaan asioihin, joita ei voi kontrolloida. Tavoite on kohdistaa huomio niihin seikkoihin, joihon voimme vaikuttaa.
Emme voi kontrolloida pallon lentoa enää osuman jälkeen, mutta saamme itse päättää miten reagoimme siihen ja annammeko sen vaikuttaa seuraavaan lyöntiin.

Elä hetkessä
Hetkessä eläminen tarkoittaa samaa kuin “lyönti kerrallaan” ja “ole läsnä”. Voimme kohdistaa ajatukset menneeseen, tulevaan tai nykyhetkeen. Golfsuoritus tapahtuu nykyhetkessä, joten keskittyminen tulee suunnata siihen. Hetkessä elämistä voi harjoittaa tekemällä vain yhtä asiaa kerrallaan, tekemällä sen hitaasti ja keskittyneesti. Vaikka keskittymällä siihen, että kuuntelee täysin uppoutuneena keskustelukumppania miettimättä, mitä itse sanoo seuraavaksi. Yhteen nykyhetkessä tapahtuvaan asiaan keskittyminen vähentää stressiä ja jännitystä, sekä tuo mielenrauhaa.
Opi lisää läsnäolosta golfpiste.com blogissa  

Hengitä
Jos mieli vilisee turhia ajatuksia, murehdit edellisväylän virheitä tai huomio kiinnittyy jatkuvasti kaverin matelevaan pelinopeuteen, keskity hengitykseesi. Hengittäminen tapahtuu vain nykyhetkessä ja kun annat sille kaiken huomiosi, mieli rauhoittuu muista ärsykkeistä. Sisäänhengitä nenän kautta ja laske hitaasti kolmeen. Hengitä suun kautta ulos kolmeen sekunnin ajan ja kuvittele samalla puhaltavasi kaikki negatiiviset ja häiritsevät ajatukset ulos. Tällä tapaa yhdistät mielikuvaharjoitteelun ja rentoutuksen.   

Rauhoita mielesi jo ennen kierrosta
Saavu kentälle ajoissa, jotta mielesi kerkiää rauhoittumaan päivän muista askareista.
Ota hetki työpaikalla tai kotona ennen kentälle saapumista, sulje silmäsi ja tee mentaalista valmistautumista. Näe itsesi lyömässä onnistuneita lyöntejä, mieti pelistrategiaa ja pidä mieli positiivisena.

Syö ja juo oikein
Keskittymisen ja jaksamisen kannalta on tärkeää syödä ja juoda oikein enne kierrosta, sen aikana ja sen jälkeen. Ennen kierrosta kannattaa välttää runsaasti rasvoja, proteiinia ja sokeria sisältävää ateriaa, mutta huolehtia riittävästi hiilihydraatin saannista.
Kierroksen aikana pähkinät, hedelmät ja laimennetut urheilujuomat ovat hyviä vaihtoehtoja.
Nestetasapainon ylläpito on olennaista aivojen toiminnalle ja se vaikuttaa myös mielialaan ja fyysiseen suorituskykyyn. Siksi riittävä juominen on tuloksen kannalta erittäin tärkeää golfissa. Janon tunne on jo merkki nestevajeesta. Sokerisia juomia tulisi välttää, sillä niiden aiheuttama energiapiikki johtaa myös vireystason nopeaan romahtamiseen.

Harjoittele rangella pelinomaisesti
Lihasmuisti ja lukuisa määrä päättömiä toistoja ovat asioita, joiden varaan golfarin on turha laskea. Harjoittele kuin olisit kentällä ja jokaisella lyönnillä olisi merkitys. Puttaa yhdellä pallolla, puttaa pallo chipin jälkeen reikään, vaihtele kohdetta ja mailaa rangella.
Astu vähintään välillä pois lyöntipaikalta, katso muualle, keskitä huomiosi taas palloon ja kohteeseen, suuntaa uudestaan ja lyö.
Jos lyönti ei suju, älä jää hakkaamaan päätä seinään. Siirry puolen tunnin lyöntisession jälkeen puttigriinille upottamaan metrin putteja ja palaa sitten takaisin rangelle. Näin pidät mielen vireänä ja keskittymisen terävänä.

Pidä lyöntitekniikka simppelinä
Tekniikan analysointi ja muistilistan läpikäynti auttavat sinua kehittymään harjoitusalueella, mutta ne ovat vai tiellä kentällä, jossa huomio pitää kohdistaa lyönnin kohteeseen. Voit tuoda yhden tai kaksi yksinkertaista lyöntiajatusta mukanasi kentälle. Nämä itseasiassa auttavat suuntaamaan huomion pois epäoleellisesta ja pitämään keskittymisen oikeilla raiteilla.
Ennen jokaista lyöntiä tulisi toistaa samat rutiinit. Keskittyminen kohdistetaan tietoisesti maneereihin.

Ota minibreikkeja
Hyväkään keskittyjä ei pysty pitämään huomiotaan haluamassaan pitkiä aikoja putkeen. Älä sorru siihen, että heti lyötyäsi alat suunnittelemaan jo tulevaa lyöntiä. Anna mielen vaeltaa. Ihaile kaunista ilmaa, kuuntele linnunlaulua, yritä kuulla naapuriväylän mamman draivin kilahdusääni pallon ampuessa taivaalle, unelmoi illan sisäfileepihvistä. Palauta sitten mielesi tietoisesti tulevaan lyöntiin, sen suunnitteluun ja visualisointiin.

Sitoudu lyöntiin 100 prosenttisesti
Jos olet astunut alkuasentoon valmiina lyömään, mutta alat epäilemään mailavalintaasi tai putin kallistusta pallon päällä, astu pois. Alkuasento ei ole paikka, jossa pohditaan tulevaa lyöntiä. Asetu pallolle vasta, kun olet sitoutunut ja valmis lyöntiin. 50-prosenttisesti oikea päätös täysin sitoutuneena johtaa parempaan lopputulokseen kuin täysin oikea päätös, johon et ole sitoutunut.

Valitse mahdollisimman pieni kohde
Ei riitä, että tähtäät draivissa väylään. Ei edes riitä, että tähtäät väylän keskustaan. Mitä pienempi kohde, sitä paremmin aivot ja hermosto toimivat. Kun keskityt pieneen kohteeseen, saat ajatuksesi pois väylällä vaanivista uhista kuten vesiesteestä. Ja kun suuntaat ajatuksesi tarkasti pieneen kohteeseen, et murehdi svingitekniikkaa lyöntiin valmistautuessasi ja linjaat automaattisesti lavan ja itsesi kohteen suuntaan.
Sama pätee myös putissa. Tarkan kohteen valinta tulee erityisen tärkeäksi kun putti on kalteva.


You may also like

Ei kommentteja :

Sisällön tarjoaa Blogger.