Tunneäly hoi, älä jätä!

/
0 Comments
Yliopiston johtajuuskurssilla käytimme monta tuntia keskustellen tunneälystä. Hyvä johtaja ei menetä hermojaan, pysyy rauhallisena kohdatessaan isonkin ongelman, kuuntelee ja luottaa tiimiinsä, tekee huolellisia päätöksiä ja hänelle on helppo puhua. Montaa huippujohtajaa yhdistää älykkyys. Ei älykkyysosamäärä. Tunneäly.

Daniel Golemanin esittelemän tunneälyn kaksi ensimmäistä elementtiä, tunteiden ymmärtäminen (itsetietoisuus) ja niiden säätely (itsesäätely) ovat kaksi elementtiä, jotka tekevät myös hyvän golffarin.

1. Tiedosta tunteesi

Hyväksy tunteet – Ei ole väärin tuntea vihaa jos on joutunut kaltoinkohdelluksi. Huonon lyönnin aiheuttama viha ei tosin ole vihan arvoista. Mieti mistä se on peräisin. Oletko vihainen itsellesi? Välineille? Kentänsuunnittelijalle? Säälle? Peliseuralle? Valmentajalle kun hän ei saa sliceä korjattua?
Ota vastuu – Kuten hyvä johtaja, hyväksy virheesi ja ota vastuu tekemisistäsi. Älä syytä muita tai pura tunteitasi muihin. Nukut yösi paremmin ja ansaitset muiden kunnioituksen.
Pidä päiväkirjaa – Käytä vain muutama minuutti päivässä kirjoittaen ylös ajatuksia. Kierroksen jälkeen on hyvä kirjoittaa fiiliksistä. Miltä tuntui upottaa pitkä putti? Miltä tuntui kun pallo upposi vesiesteeseen? Opit tuntemaan itsesi ja huomaat toistuvan kaavan tunteissasi ja käyttäytymisessä kauden mittaan.
Hidasta – Muista, on aina oma valinta miten reagoit tilanteisiin. Annatko tunteen ohjata käytöstäsi? Kun tunnet vihaa tai muuta vahvaa tunnetta, pysähdy ja tee tutkimusmatka mieleesi ja tarkkaile mikä tämän aiheutaa.

2. Hallitse tunteesi

Vasta kun olet mestari tundeiden tunnistamisessa, voit siirtyä treenaamaan niiden hallitsemista. Tunteiden hallinta ei ole niiden kieltämistä tai tukahduttamista. Päinvastoin, kun yrittää tunkea epämiellyttävän tunteen syvälle aivojen uumeniin yrittäen suojella itseeän ja muita kipeältä tunnepurkaukselta, tunne vain vahvistuu alitajunnassa.
  
Virheellisiä tapoja tunteiden hallitsemiseksi on:
-          Tukahduttaa tunteet
-          Ilmaista ne (esimerkiksi sanomalla ilkeitä asioita itsellen tai muille)
-          Kiinnittää huomio johonkin muuhun

Luulisi, että voimakkaasta tunteesta pääsisi eroon ne vapauttamalla. Toimiiko tällainen katarsis? Tutkimukset osaavat kertoa, että höyryjen ulos päästäminen vain lisää ja pitkittää tunnereaktiota. Kuinka usein mailan paiskominen maahan on poistanut vihan? Se voi helpottaa kahdeksi sekunniksi, mutta sen jälkeen viha vain lisääntyy ja kaupan päälle siitä seuraa usein katumus tai häpeä.
Huonon lyönnin aiheuttaman vihan voit koittaa hävittää vaikka antamalla itsellesi anteeksi. Toinen tapa on asian uudelleenmäärittäminen ja tilanteen katsominen toisesta näkökulmasta. Kuinka elämäni muuttuu yhdestä huonosta golfkierroksesta? 

Minä saan kamppailla kilpailujännityksen kanssa. Vaikka olen pelannut kilpaa 12 vuotiaasta asti ja luulisi sen olevan jo rutiinia, silti aina ykköstiillä on perhosia vatsassa. Pari Ritariperhosta siipiään räpyttämässä kuuluu asiaan, mutta kun vatsassa tuntuu olevan lintuparvi, se voi jo haitata swingiä. Sen sijaan, että yritän kieltää itseäni jännittämästä ja ohjaan ajatukseni muualle sanomalla itselleni, että minullahan on satoja kisastratteja, hyväksyn tilanteen.  ”Mua hei jännittää ja se on ihan fine!” Nyt voin yrittää nähdä tilanteen toisesta näkökulmasta ja kysyä itseltäni, mikä tämän aiheuttaa?

Pelottaako minua epäonnistuminen? Mikä on pahin mitä voi tapahtua? Mitä jos vain päästän kontrollin ja annan palaa? Pieni itseironia ja kyky nauraa omalle hölmöydelle on toiminut minulle jännityksen laukaisijana.

Kuten hyvä johtaja on empaattinen ja kunnioittava alaisiaan kohtaan, tiedostaa tunteensa, eikä tee huonoja ratkaisuja niiden pohjalta, ole sinäkin paras johtaja itsellesi. Tiedosta ja reagoi.

Ihanaa juhannusta!

Sanna :)


You may also like

Ei kommentteja :

Sisällön tarjoaa Blogger.