Hallitse tunteesi, hallitse pelisi

/
0 Comments
Golf tempaisee helposti mukaansa ja pienikin leikkimielinen 18 reiän kilpailu olutpanoksella saa meidät antamaan kaikkemme ja tunteet kuumiksi. Intohimo on näiden tunteiden takana. Olet ehkä intohimoinen kilpailija, golffin seuraaja tai pelaat omaksi iloksesi, mutta kun teemme jotain antaumuksella se nostattaa pintaan laajan kirjon tunteita. Positiiviset ja pelinautintoa lisäävät tunteet, kuten into, onnistumisen ilo, rohkeus, tyytyväisyys ja ylpeys ovat ihania ja saavat meidät kentälle aina uudestaan ja uudestaan. Valitettavasti intohimoisen heittäytymisen myötä paketin mukana tulee myös negatiiviset tunteet kuten pelko, turhautuminen, viha, hermostuneisuus ja pettymys.

Tunne on kuitenkin vain tunne. Se syntyy aivoissa, tuntuu kehossa ja näkyy käytöksessä. Tämän lisäksi on myös järki ja vapaa tahto, jonka ansiosta negatiivisia tunteita ja niistä aiheutuvaa käytöstä voi säädellä. Oman ja etenkin pelikavereiden pelinautinnon kannalta olisi syytä pitää tämä mielessä, sillä tutkimusten mukaan tunteet tarttuvat.

Tunteiden hallinta ei ole kuitenkaan niiden kieltämistä tai peittämistä. Tavoite on löytää itselle sopivat strategiat, jotka auttavat negatiivisten tunteiden eliminoinnissa ja positiivisten muodostamisessa. Avain on tiedostaa omat tunteet ja mitkä ne laukaisee. Aistitko kehossa hermostuneisuutta kun sinulla on vesieste ylitettävänä? Nouseeko pulssi kun edessä oleva ryhmä on kentän tukkeena vai ahdistaako kun pelikaverit hoputtavat? Turhauttaako huono sää tai aviomiehen jatkuva neuvominen? Suututtaako saman virheen toistaminen? Masennuitko kun etuysillä ei tullut yhtään birdietä? Oletko häpeissäsi kun tasoitus nousi?

Golffari jos joku tietää, miten tunteiden tuomat fyysiset tuntemukset vaikuttavat koordinaatioon ja vakauteen. Suuttumuksen sumentama mieli taas estää järkevän ajatuksenjuoksun ja voi johtaa typeriin ratkaisuihin, jotka tuhoavat myös seuraavat lyönnit.

Aseta kohtuulliset tavoitteet
Ja salli itsesi jäädä niistä. Maailman huiputkin lämivät metsiin välillä, mikä saa sinut olettamaan ettet joskus epäonnistuisi? Vaikka et aina pelaa alle tasoituksen, sinulla on silti rakastavia ihmisiä ympärillä, joita ei kiinnosta pelituloksesi. Golf on mitä teet, ei mitä olet.

Kriittiset 6 sekuntia laukaisijan ja tunnereaktion välillä
Tunteet ovat neurohormoneita, jotka aivoissa syntymisen jälkeen leviävät kehon jokaiseen elävään soluun 4-7 sekunnin kuluessa niiden laukeamisesta. Tänä aikana voi tehdä ihmeitä. Jos huono lyönti on vihan laukaisija, hyödynnä tunteiden tarjoama tauko käyttää omaa viisautta ja energiaa ajatuksen uudelleenohjaukseen. Paina pauselle lyönnin jälkeen ja vedä henkeä. Tiedosta tilanne ja päätä kuinka reagoit. Jos suuttumus pääsee valloilleen, se oli oma valintasi. Jos annat tunteen taas kestää yli 6 sekuntia, ruokit ja lisäät sitä kokoajan jollain tasolla.

Oletko tunteidesi uhri?
Kahta tunnetta ei voi olla meneillään samanaikaisesti. Älä anna tunteiden kontrolloida käyttäytymistä vaan kontrolloi tunteesi. Negatiivisista tunteista pääsee eroon vain syrjäyttämällä ne positiivisilla. Koita korvata pelko esimerkiksi kiitollisuudella ja viha myötätunnolla vaikkapa pelikaverin lyöntejä kohtaan.

Tee pelistrategia ja pysy siinä
Pelin sykkeessä ja testosteronin noustessa voi helposti lähteä yrittämään järjen vastaisia "sankarilyöntejä", jotka eivät kuulu normaaliin pelistrategiaan. Vaikka edellisväylän kolmeputtinen suututtaisi, suuntaa silti seuraava draivi väylälle äläkä lähde oikomaan metsän yli.

Golflehden 04/2015 artikkeli

Kirjoittaja on tuore golfammattilainen, joka opiskeli urheilupsykologiaa Yhdysvalloissa 2010-2014 ja toimi arvokisamitaleita tuoneiden naisten maajoukkueiden pelaajakapteenina.
Kuva: Finnishgolf.com

You may also like

Ei kommentteja :

Sisällön tarjoaa Blogger.