Osaatko elää hetkessä?

/
0 Comments

Julkaistu golfpiste.com sivustolla 29.4.2015

Elä hetkessä. Tämähän on jo puhki kulutettu, kliseeksi muodostunut lausahdus. Samoin kuin “lyönti kerrallaan” ja “ole läsnä”. Multitasking on menneen talven lumia ja uusi trendi tuntuu olevan hetkessä eläminen. Kaikki puhuvat siitä, mutta mitä se on ja miten tämä toteutetaan?

Kuten uusimmassa golflehdehden keskittymistä käsittelevässä artikkelissa kirjoitin, voimme kohdistaa huomiomme menneeseen, tulevaan tai nykyhetkeen. Ajatus voi harhailla menneestä tulevaan, mutta on oma valintamme, minne kohdistamme huomiomme ja energiamme. Negatiiviset ajatukset, jotka liittyvät menneeseen, ovat usein katumus ja jo tapahtuneen murehtiminen, johon emme voi enää vaikuttaa. Myrkyllisiä tulevaisuuden ajatuksia taas ovat huoli, stressi ja pelko tulevasta. Mielenrauhan ja stressittömän elämän, ja näin myös golffin, kannalta on olennaisen tärkeä taito olla tässä ja nyt.

Hetkessä pysymistä voi, ja pitääkin, harjoitella jokapäiväisessä elämässä ja arkiaskareissa, jos haluaa sen onnistuvan myös pelissä. Kun mieli harhailee asiasta toiseen ja teet samanaikaisesti montaa asiaa golfkentän ulkopuolella (multitasking), on vaikea muuttaa tätä taipumusta golfkentällä, jossa tulisi rauhoittaa mieli ja keskittää huomio yhteen asiaan ennen jokaista lyöntisuoritusta.

Ihminen, joka on läsnä tekee asiat rauhassa. Hän omaa hyvän keskittymiskyvyn, sillä hän pystyy tietoisesti kohdistamaan vaeltavan mielen asiaan, jota on parhaillaan tekemässä. Hän on läsnä keskustelussa, katsoo silmiin eikä vilkuile muualle, kuuntelee rauhassa, kohdistaa huomionsa keskustelukumppaniin eikä omiin ajatuksiinsa miettien mitä itse sanoisi seuraavaksi tai mitä tuli juuri sanottua.

Hengittäminen tapahtuu vain nykyaikamuodossa. Et voi hengittää varastoon tulevaisuutta varten tai kaivella eilisen happihyppelyn tuotoksia. Kun haluat rauhoittaa vaeltavan mielen, keskity hengittämiseen. Sisäänhengitä nenän kautta laskien rauhassa kolmeen, pidätä hetki ja uloshengitä suun kautta laskien kolmeen. Toista useita kertoja.

Toinen tekniikka nykyhetkeen pääsemiseen on aistihavainnointi. Aistimalla, mitä ympäristössä tai kehossasi tapahtuu saat mielesi pois juuri tapahtuneesta duffista tai tulevan inhokkiväylän murehtimisesta. Sulje silmät ja kuuntele, mitä ympäristöstä kuuluu. Kuuletko linnunlaulua? Aisti, miltä lihaksissasi tuntuu. Purista nyrkit lujasti yhteen ja rentouta ne. Aistitko jännittyneisyyden ja rentoutumisen eron?

Jos ajatus harhailee suorituksen kannalta haitallisissa asioissa, kuten svingitekniikan analysoinnissa kesken kierroksen tai epäonnistumisen pelossa, sen sijaan, että kiellät itseäsi ajattelemasta näitä haitta-ajatuksia, kohdista mieli jonnekkin muualle. Tätä tekniikkaa käytimme Turkin MM-kisoista 2012 kun Suomen naiset nappasivat historiallisen pronssimitalin.

Läsnäolo ei ole sitä, etteikö ajatus välillä harhailisi. Vain buddhalaiset munkit, jotka ovat pyhittäneet elämänsä meditaatiolle ja tyhjän ajattelulle pystyvät olemaan täysin nykyhetkessä. Itse golffarina en edes pyri tähän. Minulle riittää, että osaan tietoisesti rauhoittaa mieleni tarpeen tullen ja nautin siitä, että voin tehdä yhtä asiaa kerrallaan. Jos esimerkiksi kisa-aamuna jännitän tulevaa iltapäiväkierrosta, keskitän erityisen tietoisesti mieleni päivän aikana siihen, mitä olen parhaillaan tekemässä. Kun ladon klubiravintolassa lounasbuffetista ruokaa lautaselle, en mieti tulevaa kierrosta tai illallismenuta. Keskityn siihen, että asettelen lihapullat kauniiseen muodostelmaan. Tällä tavoin ohjaan mieleni pois tulevaisuuden jännittämisestä.

Mitä jos nykyhetki on absoluuttisesti hirveä, ja toivoisit olevasi aivan joissain muualla kuin tässä ja nyt? Seisot bussipysäkillä räntäsateessa märkänä ja kylmissäsi ja rekka pyyhältää ohi heittäen loskat naamallesi. Pitääkö tällöin elää hetkessä ja käyttää aistihavaintotekniikkaa tunnustellen miten kura valuu naamallasi? Ei ole väärin antaa mielen vaeltaa ja unelmoida ensi kesän Teneriffan lomasta tai muistella edellisviikon kohokohtia. On kivaa miettiä positivisia asioista nykyhetkenkin ulkopuolelta, mutta kun on päivä, jolloin kaikki tuntuu menevän päin p:tä, myös nykyhetken ulkopuoliset ajatukset tuppaavat helposti olemaan negatiivisia: "Olenhan aina ennenkin lyönyt veteen tällä väylällä." "En kuitenkaan saa hakemaani kesätyöpaikkaa."

Kannattaako murehtia? Useimmat stressin aiheet eivät ole tämän hetken ongelmia. Itse saan päivittäin kamppailla tämän kanssa ja palautella mieleeni, että voin hoitaa vain yhden asian kerrallaan. Kun saan itseni kiinni murehtimasta kauden budjettia kisakierroksella jokaisen bogin jälkeen, kysyn vain itseltäni voinko vaikuttaa tähän juuri nyt? Ammattiurheilijana on tärkeä taito sulkea rahahuolet pois mielestä ja keskittyä itse urheiluun, sillä se tapahtuu tässä hetkessä ja vain siihen minulla on täysi kontrolli.

En ehkä tykkää kaikista trendistä, kuten fitness, mutta läsnäolo on trendivillitys, jota kannatan! Mielummin lasken hetkiä, joissa olen ollut läsnä kuin banaanin kaloreita. Lyönti kerrallaan on alkavan kauden haaste, jonka haluan heittää jokaiselle golffarille. Se on haastavampaa, miltä kuulostaa. Monessa nopeatempoisessa lajissa, kuten nyrkkeilyssä tämä tapahtuu luonnollisemmin, sillä jos nyrkkeilijä ei ole täysin uppoutunut otteluunsa, seurauksena voi olla musta silmä ja murtunut leuka. Nyrkkeilijällä ei ole varaa jäädä erän aikana murehtimaan ohi mennyttä suoraa vaan kokoajan on edettävä. Suurpujottelussa, jossa vauhdit ovat hurjat, ei voi laskun aikana miettiä monta seuraajaa on Instagramissa, sillä seurauksena voi olla ulosajo ja katkennut jalka. Golffareina olemme onnekkaita, sillä riskit eivät ole suuret. Uskallatko silti ottaa haasteen vastaan?

Sanna :)



You may also like

Ei kommentteja :

Sisällön tarjoaa Blogger.